Wednesday, September 24, 2014

Aku dan DAK~

Posted by ::Siti Nur Adibah~10:: at 1:23 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post

[23/09/2014]
Assalamualaikum..

Hari ni nk cerita sikit.. satu pengalaman yg sedih.. tp kelakar.. 
nk nanges pon ader.. haha

kisah nya begini.. mlm td pasang niat nk bgun gi klas awal..
klas kul 9.00-11 pgi.. kan baru bukak sem..semangat la kononnya kan..
klas Dr. Nash kan mane berani nk msuk lambat n ponteng.hehe
nk dijadikan cerita, pagi tu bangun kul 8.20 pgi.haha
punya lah set jam awal..(tu ler suke tido balik pas suboh kann =.='  )
tp xbangun2..

pastu bergegas p mandi n ciap2.. naseb baju sume daa iron smlm..
sblm tu daa berkira-kira nk pegi isi minyak dlu ke hape.. try chek ada la sepotek minyak..
dgn compiden nya aku start motor n teruskan perjalanan..
kan daa lambat.. tawakkal je lah..

 pastu tetiba daa sekerat jln tu.. bila bawa motor rasa mcm semput je motor ni..
dah kenape pulak??? haiihh.. aku pn dgn selamba bawak slow2.. tgok meter daa E..
Alamak! jgn laa wt hal.. daa la daa lmbat ni..

pop pop.. trus mati.hahaha
kelakar..naseb dduk tepi jln..compem minyak habes
acaner ni?? nk g klas ke x?? pokoknya aku kena tolak dulu motor ni.huhu
gigih la kan... xkan nk ponteng klas..
terus teringat kt radhy.. dlu2 aku selalu bebel kt dia sbb bawa motor xreti nk chek dlu minyak. hahaha..

now, terkena kt batang hidung sendiri.hahaha
then aku pn dgn selamba tolak motor..dgn pakai jubah ayu.huh, semput!
jauh la jugak kna jalan.. naseb dlm 100 meter gtu je..
tp berpeluh kowt.huhu
naseb helmet aku tu bleh la cover muka..cz gelap.. selamba je jln.hehe

sampai je stesen minyak aku tengok ada sorg pak cik ni senyum je..
haihhh!!! ape pandang2 pak cik??? tau la ader pengalaman.ekeke
fuhhh, tobat xnak daa tangguh isi minyak.. ambik ko!huhu

then Alhamdulillah...motor daa idup..
senyum je n teruskan nk g klas balik..sampai2 je daa kul 9.30 pgi kowt.. alamak!
abis la.. then daa la klas hari tu jauh.. tup2 dpt msg dr k.dayah
"eh xdtg klas ke??"
tp yg pelik nape dr fatimah yg tgh ngajar?? huh, salah kls rupanya..

huuhu..rupanya klas tukar ke bilik tayangan..
mcm mane nk masuk klas ni?? haiyya..
aku tawakkal je masuk klas.n say 'sori Dr sy lambat, motor sy wt hal td.huhu
pastu Dr Nash tanya. "pastu mcm mane dgn motor awk? awk tolak ke?
i'm said 'aah, sy tolak..buat malu je..wawa...


***habess

ni la Dr Nash.. Dr yg sama group kelompok masa retreat dlu. 
pokoknya dr daa tau cerita n kisah aku.ngeh3


Ni la kuda tunggangan aku.. xde dia alamak patah kaki la dakuuu
-thanks DAK***
-Tengs ummi n abah poskn motor :')

-TATA-

Monday, September 22, 2014

...biar gambar berbicara

Posted by ::Siti Nur Adibah~10:: at 2:04 AM
Reactions: 
0 comments Links to this post

[22/09/2014]

Bismillah.
biar gambar berbicara.
mohon titip doa dari semua.

duhai hati tenanglah.
duhai jiwa bersabarlah.
duhai Allah permudahkan lah.

apapun..

don't forget to say..
 alhamdulillah..
for everything we had, 
for everything we have.
 and for everything we will have..
unexpected rizq,
i would say..
alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah



Mahukan BAROKAH?? let's try..

Posted by ::Siti Nur Adibah~10:: at 1:05 AM
Reactions: 
2 comments Links to this post

[22/09/2014]
Bismillah..
Assalamualaikum w.b.t

.
.
.
.
.


windu nk coretkan sesuatuuuu kt sini..
sebenarnya daku lupa suda mcm mane nk update belog ni.kui3

Alhamdulillah.now, masuk sem 3 master..
mcm xcaye je sem 2 dah berlalu..
segala sedu sedan daku berlalu juga dgn izinya..:')

xde menda nk share pn sebenarnya..
cuma sedikit peringatan dan muhasabah buat diri nie..
yang kadangkala rasa down, stress, xtenang dll..
pastu mula lah nak carik sahabat2 utk share n borak2..
then gelak2. setel. kiki

tp rupanya ada benda laen yg lack cket..
selalu je lupa. apa ya???
ya! kita punya pencipta.
mengadulah padanya.
Allahu. T_T
*nangess sedu


maka,
dgn ini nk kongsikan sedikit coretan..

Pernah tak dengar orang cakap "Malam terasa panjang bila kita solat Isyak awal", 
atau sendiri pernah rasa macam tu? Saya selalu rasa macam tu dan tertanya juga kenapa. 
Tapi bila difikirkan semula, bukan setakat solat Isyak. Bahkan, untuk setiap waktu solat, 

kalau kita tunaikan pada awal waktu, kita akan terasa bahawa masa tu lebih panjang jika nak dibandingkan dengan waktu yg kita solat lewat.




Ini semua ada kaitan dengan keberkatan masa. Berkat itu ertinya ziyadah: 
pertambahan, kekal, atau tempoh panjang yg terisi kebaikan. 
Jadi bila org kata, "semoga dpt rezeki yg berkat", itu bererti kita berdoa 
supaya dpt rezeki yg tidak cepat habis, dan digunakan dgn cara bermanfaat. 




Keberkatan masa pula bagaimana? Bererti, masa terasa panjang, 
sentiasa cukup waktu utk menyiapkan kerja2 kita atau perkara2 yg tidak sia2. 
Pernah tertanya tak? Bila kita tgk seseorang tu, nampak sibuk, anak ramai, 
jawatan besar, tapi banyak kerja2 yg dapat dia siapkan seperti menulis byk buku, 
khidmat masyarakat, join program itu ini, dan pelbagai lagi tugasan yg menuntut byk masa 
darinya tapi sentiasa shj dia berjaya melakukannya dengan baik. 


Subhaanallah. 
Begitulah, jika kita menjaga apa yg Allah suruh dan tidak leka dgn dunia, 
inshaAllah keberkatan itu sentiasa akan mengiringi. 

InshaAllah. 
Jom tanamkan azam utk sentiasa solat awal.

sekian.

Wednesday, September 24, 2014

Aku dan DAK~


[23/09/2014]
Assalamualaikum..

Hari ni nk cerita sikit.. satu pengalaman yg sedih.. tp kelakar.. 
nk nanges pon ader.. haha

kisah nya begini.. mlm td pasang niat nk bgun gi klas awal..
klas kul 9.00-11 pgi.. kan baru bukak sem..semangat la kononnya kan..
klas Dr. Nash kan mane berani nk msuk lambat n ponteng.hehe
nk dijadikan cerita, pagi tu bangun kul 8.20 pgi.haha
punya lah set jam awal..(tu ler suke tido balik pas suboh kann =.='  )
tp xbangun2..

pastu bergegas p mandi n ciap2.. naseb baju sume daa iron smlm..
sblm tu daa berkira-kira nk pegi isi minyak dlu ke hape.. try chek ada la sepotek minyak..
dgn compiden nya aku start motor n teruskan perjalanan..
kan daa lambat.. tawakkal je lah..

 pastu tetiba daa sekerat jln tu.. bila bawa motor rasa mcm semput je motor ni..
dah kenape pulak??? haiihh.. aku pn dgn selamba bawak slow2.. tgok meter daa E..
Alamak! jgn laa wt hal.. daa la daa lmbat ni..

pop pop.. trus mati.hahaha
kelakar..naseb dduk tepi jln..compem minyak habes
acaner ni?? nk g klas ke x?? pokoknya aku kena tolak dulu motor ni.huhu
gigih la kan... xkan nk ponteng klas..
terus teringat kt radhy.. dlu2 aku selalu bebel kt dia sbb bawa motor xreti nk chek dlu minyak. hahaha..

now, terkena kt batang hidung sendiri.hahaha
then aku pn dgn selamba tolak motor..dgn pakai jubah ayu.huh, semput!
jauh la jugak kna jalan.. naseb dlm 100 meter gtu je..
tp berpeluh kowt.huhu
naseb helmet aku tu bleh la cover muka..cz gelap.. selamba je jln.hehe

sampai je stesen minyak aku tengok ada sorg pak cik ni senyum je..
haihhh!!! ape pandang2 pak cik??? tau la ader pengalaman.ekeke
fuhhh, tobat xnak daa tangguh isi minyak.. ambik ko!huhu

then Alhamdulillah...motor daa idup..
senyum je n teruskan nk g klas balik..sampai2 je daa kul 9.30 pgi kowt.. alamak!
abis la.. then daa la klas hari tu jauh.. tup2 dpt msg dr k.dayah
"eh xdtg klas ke??"
tp yg pelik nape dr fatimah yg tgh ngajar?? huh, salah kls rupanya..

huuhu..rupanya klas tukar ke bilik tayangan..
mcm mane nk masuk klas ni?? haiyya..
aku tawakkal je masuk klas.n say 'sori Dr sy lambat, motor sy wt hal td.huhu
pastu Dr Nash tanya. "pastu mcm mane dgn motor awk? awk tolak ke?
i'm said 'aah, sy tolak..buat malu je..wawa...


***habess

ni la Dr Nash.. Dr yg sama group kelompok masa retreat dlu. 
pokoknya dr daa tau cerita n kisah aku.ngeh3


Ni la kuda tunggangan aku.. xde dia alamak patah kaki la dakuuu
-thanks DAK***
-Tengs ummi n abah poskn motor :')

-TATA-

Monday, September 22, 2014

...biar gambar berbicara


[22/09/2014]

Bismillah.
biar gambar berbicara.
mohon titip doa dari semua.

duhai hati tenanglah.
duhai jiwa bersabarlah.
duhai Allah permudahkan lah.

apapun..

don't forget to say..
 alhamdulillah..
for everything we had, 
for everything we have.
 and for everything we will have..
unexpected rizq,
i would say..
alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah



Mahukan BAROKAH?? let's try..


[22/09/2014]
Bismillah..
Assalamualaikum w.b.t

.
.
.
.
.


windu nk coretkan sesuatuuuu kt sini..
sebenarnya daku lupa suda mcm mane nk update belog ni.kui3

Alhamdulillah.now, masuk sem 3 master..
mcm xcaye je sem 2 dah berlalu..
segala sedu sedan daku berlalu juga dgn izinya..:')

xde menda nk share pn sebenarnya..
cuma sedikit peringatan dan muhasabah buat diri nie..
yang kadangkala rasa down, stress, xtenang dll..
pastu mula lah nak carik sahabat2 utk share n borak2..
then gelak2. setel. kiki

tp rupanya ada benda laen yg lack cket..
selalu je lupa. apa ya???
ya! kita punya pencipta.
mengadulah padanya.
Allahu. T_T
*nangess sedu


maka,
dgn ini nk kongsikan sedikit coretan..

Pernah tak dengar orang cakap "Malam terasa panjang bila kita solat Isyak awal", 
atau sendiri pernah rasa macam tu? Saya selalu rasa macam tu dan tertanya juga kenapa. 
Tapi bila difikirkan semula, bukan setakat solat Isyak. Bahkan, untuk setiap waktu solat, 

kalau kita tunaikan pada awal waktu, kita akan terasa bahawa masa tu lebih panjang jika nak dibandingkan dengan waktu yg kita solat lewat.




Ini semua ada kaitan dengan keberkatan masa. Berkat itu ertinya ziyadah: 
pertambahan, kekal, atau tempoh panjang yg terisi kebaikan. 
Jadi bila org kata, "semoga dpt rezeki yg berkat", itu bererti kita berdoa 
supaya dpt rezeki yg tidak cepat habis, dan digunakan dgn cara bermanfaat. 




Keberkatan masa pula bagaimana? Bererti, masa terasa panjang, 
sentiasa cukup waktu utk menyiapkan kerja2 kita atau perkara2 yg tidak sia2. 
Pernah tertanya tak? Bila kita tgk seseorang tu, nampak sibuk, anak ramai, 
jawatan besar, tapi banyak kerja2 yg dapat dia siapkan seperti menulis byk buku, 
khidmat masyarakat, join program itu ini, dan pelbagai lagi tugasan yg menuntut byk masa 
darinya tapi sentiasa shj dia berjaya melakukannya dengan baik. 


Subhaanallah. 
Begitulah, jika kita menjaga apa yg Allah suruh dan tidak leka dgn dunia, 
inshaAllah keberkatan itu sentiasa akan mengiringi. 

InshaAllah. 
Jom tanamkan azam utk sentiasa solat awal.

sekian.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

✿EpiLoG✿SeoRaNg✿MujaHiDaH✿ Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ways To Make Money Online | Surviving Infidelity by Blogger Templates